A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.01.29. 22:06 Westminster

Döntöttek a képviselők: folytassa a tárgyalásokat May

may_vote_brexit.jpgA két hete leszavazott terv fűszerezett változata került újra terítékre, de a brit parlament azt akarta, a miniszterelnök tárgyaljon újra az EU-val, mert nem akarnak vámhatárt Írországban. Más megoldást nem fogadtak el.

A Westminster régóta nem látott ennyi belpolitikai csatározást, mint ezekben a hetekben. Nemcsak a politikai pártok esnek egymásnak, de a pártokon belül sincs egység. És miközben nagyüzemben folynak a szavazások, hol a Brexit-megállapodásról, hol a kabinetről, úgy tűnik, mintha mégse lenne eredmény, továbbra is csak egy dolog biztos: a bizonytalanság. Ugyan az elmúlt két hétben Theresa May több gesztust is tett, hogy megpuhítsa az EU tárgyalóival tető alá hozott megállapodás ellenzőit, így például eltöröltette az EU-s munkavállalók letelepedését segítő 65 fontos regisztrációs díjat, de a kritikusok szerint ez csak hab a tortán, a főbb kérdések, így az északír-ír határ rendezésének ügye, vagy a közös piachoz való hozzáférés, továbbra sem megoldott.

A kedd esti szavazáson elsőként a munkáspárti vezető Jeremy Corbyn módosítájáról szavaztak, hogy elkerüljék a no dealt és találjanak módot, hogy bennmaradjon az ország a közös piacon. Ezt 327 képviselő elutasította, és csupán 296 támogatta. Ezután az SNP javaslata következett, aminek a lényege a May-féle javaslat elutasítása és az 50-es cikkely kiterjesztése. Ezt is leszavazták, mégpedig igen nagy arányban: 327 a 39 ellenében. Harmadikként Grieve javaslatáról szavaztak, hogy még februárban és márciusban is szavazhassanak a képviselők a Brexitről. Csupán 20 szavazattal, de ez a javaslat is alulmaradt: 321 fő elvetette és csak 301 támogatta. Yvette Cooper beadványát, hogy tolják ki az 50-es cikkely, vagyis a Brexit határidejét ez év végéig, ha nem sikerül Maynek az alkut elfogadtatnia február 26-ig, összesen 321-en utasították el 298 szavazattal szemben. A munkáspárti Rachel Reeves javaslatát, amely nem kilenc hónappal, hanem két évvel tolná ki a Brexit határidejét, szintén elvetették: 322 a 290 ellenében. Magyarán a képviselők többsége úgy döntött, hogy nem akarja tovább halogatni a Brexitet. Azonban abban megállapodtak, mégha csak nyolc szavazattal is, hogy nem akarnak no-deal Brexitet, ami egyértelmű kudarc volt May számára. Azonban a végén a Brady javaslat keretében támogatták, 317 a 301 ellenében, hogy May újratárgyaljon az EU-val, hogy elkerülhető legyen a vámhatár felállítása Írország és Észak-Írország között. Ha sikerül megállapodni, akkor támogatják az alkut és elkerülhető az alku nélküli kilépés. Kérdés, az EU partner lesz-e ebben. Donald Tusk máris jelezte, nem nyitják újra ezügyben a tárgyalást. Jelenleg két opció van érvényben: vagy vámhatár, amit senki sem szeretne, vagy átmenetileg (amíg nincs jobb megoldás), marad a vámunió, de addig a britek nem köthetnek szabadon kereskedelmi megállapodásokat harmadik féllel.

Míg a politikusok vívják kisebb-nagyobb csatáikat a Big Ben tövében, addig a gazdaság szép csendben készül az alku nélküli kilépésre. Egyre több óriáscég dönt úgy, hogy lelép a szigetországból. A Goldman Sachs és a Citibank után most a 14 ezer főt foglalkoztató Airbus is belengette a távozást. Közben az egyik legnagyobb brit áruházlánc, a Tesco, épp a napokban határozta el, hogy megválik mintegy 15 ezer dolgozójától és gépesít több munkakört. Így országszerte több száz üzletben megszűnnek a csemegepultok és az áruházon belüli pékségek, vagyis pont azok a munkák, amiket zömmel EU-s bevándorlók láttak el. A no-deal veszélye és annak súlyos következményei tapintható közelségbe kerültek. Nem véletlen, hogy a franciák és hollandok már javában készülnek a vészforgatókönyvre és alakítják át kikötőiket brit árukkal megrakott kamionok vámolására. Két hónapja maradt csupán az Egyesült Királyságnak és az EU-nak, hogy megoldja a kérdést.

Szólj hozzá!

Címkék: politika munka gazdaság eu szavazás tesco parlament letelepedés 2019 Írország Westminster Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr714594586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása