A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.03.14. 20:32 Westminster

Megszavazták a Brexit elhalasztását

brexit-delay.jpgEgyúttal elvetették a második referendumot. Az Egyesült Királyság továbbra is kilépne az Európai Unióból, de nem március végén. Ehhez azonban kell az EU jóváhagyása.

Újabb drámai nap volt a mai a Westminsterben, ahol a keddi és szerdai döntések után arról határoztak a képviselők, kezdeményezzék-e az 50-es cikkely kiterjesztését és elhalasszák-e a Brexitet. Előtte azonban arról az indítványról szavaztak, hogy azért kezdeményezzék a március 29-i határidő kitolását, mert rendeznének egy második referendumot is a kilépésről. Erről a kérdésről a nap folyamán Trump és Putyin is megszólalt: szerintük felelőtlen lenne egy újabb népszavazás az ügyben, mert csak megosztaná az embereket. A felvetést nagy arányban, 334 szavazattal a 85 ellenében, elutasították (volt munkáspárti képviselő, aki ezek után úgy döntött, kilép a pártjából, mivel párttársai közül többen a javaslat ellen szavaztak). Majd arról kellett dönteni, elvegye-e a parlament az irányítás jogát a konzervatív kabinet kezéből a Brexit ügyében. Ez a szavazás (amely Benn-féle indítványként lett ismert), hozta a legszorosabb eredményt: 314 képviselő elutasította, míg 312 megszavazta. Ez Theresa May apró, de nem elhanyagolható győzelme volt ma.

A harmadik fontos kérdés az volt, elhalasszák-e a Brexitet. Ezt végül megszavazták a politikusok 210 fős többséggel (412 szavaztott mellette és 202 ellene). Theresa May szerint ha jövő héten támogatja a parlament a korábban már kétszer is terítékre került és leszavazott megállapodását, akkor június 30-a lenne az új céldátum. Ha nem, akkor viszont még tovább tolódik a Brexit, beláthatatlan ideig, de ehhez kell az EU-tagállamok hozzájárulása is. Az Európai Bizottság szóvivője máris jelezte, hogy az összes tagállam hozzájárulása kell, hogy kiterjesszék az 50. cikkelyt, hogy ne a mostani hónap végén legyen a kilépés. Jean-Claude Juncker, aki kapcsolatban áll az európai kormányfőkkel, folyamatosan egyeztet a kérdésről. Az unió várhatóan engedni fogja a kilépés elhalasztását, ugyanakkor kérdés, mennyi időre. Erről majd a március 21-i EU-csúcson dönthetnek. Egyelőre tehát az Egyesült Királyság szavazati jog nélkül ugyan, de továbbra is az EU része marad még, és valószínűleg részt kell vennie a májusi európai parlamenti választásokon is.

14 komment

Címkék: politika eu szavazás kormány referendum konzervatívok 2019 Putyin Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Trump Brexit Corbyn Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3114688784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogolo Blogi 2019.03.16. 08:43:25

Az EU-nak kovetkezetesen ragaszkodnia kellene a megkotott megallapodashoz, figyelmen kivul hagyva a brit belpolitikai folyamatokat, maskulonben sajat hitelebol is veszt.

Jakab.gipsz 2019.03.16. 09:02:07

Elöljáróban köszönet illet meg ez egy tárgyilagos összefoglaló.

Ámde a lényeg, a brexit lényege, úgy vélem kimaradt.

Jakab.gipsz 2019.03.16. 11:55:14

@HaCS: Csak a felületes szemlélődő számára, "óvoda" a politikai filozófia.

És éppen ezért a társadalmi köztudatot formáló, hasznos idióták célja az, hogy lebutítsák a népet, az óvodások értelmi szintjére.

Például ezért lett volna a nyolc osztályos M.Schulz, megfelelő kancellárnak, nálunk még Győzikének is több esze van.

Dr.Démonmac1 2019.03.16. 16:04:09

@Blogolo Blogi:
Csakhogy az EU nem hülye.
Anglia cirka 50 milliós piac, mely igy a vámhatárok mögé szorulna.
(az ügyleten az EU is bukna nem is keveset) nem véletlenül döntöttek úgy ahogy.

Dr.Démonmac1 2019.03.16. 16:10:52

Nagyon is okos dolog elhalasztani ezt a rendkívül buta döntést (mely orosz
finanszírozással) született, pár lefizetett hazaáruló segítségével.
(Putyin nem hülye, abszolút zseniális politikus, célja a megosztás és felmorzsolás)
Az Usa nak is érdeke, ha az EU meggyengül (meggyengülne)
cirka 50 milliónyi fizetőképes _Fogyasztó_ ról beszélünk.
amikor mindenki azzal van elfoglalva, hogy a piacot bővítse /és megtartsa a
vasárlókat, akkor az EU érthetően nem iparkodik egy ekkora piacot lemorzsolni.
A GBR távoztával az EU érdekegyesítő képessége csökkenne.

különvélemény 2019.03.16. 17:10:54

@Dr.Démonmac1:
Orosz hekkerek, orosz robotok, orosz minden, blablabla. Tipikus antidemokratikus kirohanás, mindent orosz hekkerek csinálnak, ami nem tetszik.

Putyin érdeke az erős EU, mert az EU nem USA. A ballib érdeke az USA vazallusának lenni, de legalább EU egyesült államokat létrehozni, mert azt könnyebb manipulálni, mint egyenként az országokat.
Ne feledjük, USA mintára már lassan több lobbista (értsd intézményesített korrupció) van Brüsszelben, mint Washingtonban.

Az USA érdeke a központosított EU, nem az erőssége a lényeg, ezért is tojt arra, hogy a NATO tagországok, mennyit fordítanak haderőre.

Nem csak a piac miatt kell UK, hanem ők nettó befizetők, ráadásul sok cég székhelye van Angliában.

Blogolo Blogi 2019.03.16. 18:05:32

@Dr.Démonmac1: A megállapodás szerinti brexit végrehajtásának legfőbb dilemmája épp az, hogy a britek egyszerre utasítják el a vámuniót és egy új határt Írországgal. Amiről írtál -brexit vámhatárok nélkül- az legfeljebb egy átmeneti vágyálom lehet az EU részéről, mivel a britek kategorikusan elutasítják és erre nézve az EU nincs döntési pozícióban.

különvélemény 2019.03.16. 19:01:10

@Blogolo Blogi:

Ha jól tudom, az az egyik legnagyobb gond, hogy nem lehet az írekkel közös határ nem átjárható az angol törvények szerint.
Ebben találta meg az EU a fogáspontot, és ezzel hátráltatják az egész folyamatot.

Blogolo Blogi 2019.03.16. 19:39:41

@különvélemény: A rövid lényeg az, hogy a sziget déli részén megalakult egy nagyjából katolikus Írország (ma független állam, az EU tagja), azonban az északi területek vallásilag vegyesebb részén a többségben lévő protestánsok (az Egyesült Királyság fennhatósága alatt akartak maradni) és kisebbségben lévő katolikusok ( Írországhoz szerettek volna tartozni) közötti feszültség gyakorlatilag polgárháborúvá fajult, amit 1998-ban nagyjából úgy sikerült lezárni, hogy a két ország közötti határt elbontották. Tehették ezt azért, mert addigra mindkét ország a közös piac tagja volt.

A mostani probléma épp az, hogy ha a brexit miatt megszűnik a vámunió, akkor új határt kell építeni, ami viszont a polgárháború kiújulásával fenyeget.

Az EU semmiféle fogáspontot nem keresett és nem is talált ezzel kapcsolatban, nem az EU kér most halasztást, hanem az a brit elit, amely képtelen és/vagy túlságosan lusta volt felmérni és a lakosság számára érthető módon elmagyarázni a brexit főbb következményeit még a brexit népszavazás előtt.

különvélemény 2019.03.16. 21:52:05

@Blogolo Blogi:
Jajj hagyjuk már.
Norvégia szépen elvan az unión kívül, Svájc úgy szintén, Anglia is ellenne, ha hagynák, de az EU eljátssza a diktatúrát...
És a UK politikusok ugyanúgy játsszák az agyukat.
Ez egy sima menet lenne, ha a népen múlna, nem a lobbistákon.

Blogolo Blogi 2019.03.17. 00:55:12

@különvélemény: Igen, minden úgy van, ahogy mondták.
süti beállítások módosítása