A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.09.08. 20:45 Blackwaters

Elhunyt II. Erzsébet

queen-elizabeth-waving.jpegA 96 éves korában meghalt királynő mintegy 70 éven át uralkodott az Egyesült Királyság élén.

A skóciai Balmoral kastélyban családja körében hunyt el szeptember 8-án II. Erzsébet királynő, aki az ország történetében a leghosszabb ideig uralkodott. Haláláig nemcsak az Egyesült Királyság királynője, hanem 14 nemzetközösségi állam, többek közt Kanada és Ausztrália monarchája, továbbá az anglikán egyház feje is volt. 

Az 1952-ben, 25 évesen trónra került II. Erzsébet apja, VI. György király elsőszülött gyermeke volt. 1947-ben házasodott meg, férje a tavaly elhunyt Fülöp herceg volt, akivel 73 évig voltak házasok, négy gyermekük született. II. Erzsébet a hatodik királynő volt a brit történelemben, de ő uralkodott a leghosszabb ideig, mintegy 70 éven át, túlszárnyalva a férfi uralkodókat is. Hosszú regnálása elején még Winston Churchill volt a miniszterelnök, aki után 14 másik kormányfő következett, a legutolsó, Liz Truss épp a hét elején kapott megbízást tőle kormányalakításra. II. Erzsébet a korral együtt modernizálta a monarciát, emberközelinek mutatkozott, sokat utazott, és igyekezett életét a köz szolgálatának szentelni. Miközben a királyi család hírét az évtizedek alatt botrányok sora tépázta meg, ő maradt a stabil pont, aki újra meg újra megpróbálta helyreállítani a család becsületét. Neki köszönhetően nyitották meg a Buckingham-palotát a nagyközönség előtt, bevezette, hogy a királyi család is fizessen adót az államkasszába, és gyakorlatilag minden fontos eseménynél ott volt, ami az elmúlt hét évtizedben történt az Egyesült Királyságban. Még metróvonalat is neveztek el róla, az idén megnyitott Elizabeth Line-t. Már életében is legenda volt, nemcsak a brit, de a nemzetközi élet fontosabb közszereplőivel is találkozott, kapcsolatba lépett. Magyarországon 1993-ban járt, az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád fogadta őt férjével együtt. II. Erzsébet öltözködése, megjelenése is közismert volt, ruhái elegánsak, gyakran szimbolikusak voltak, divatlapok címlapjára is gyakran került. Imádta a lovakat, a lóversenyeket, és a kutyákat is. A kedvencei a corgik voltak. 

II. Erzsébet férje halála óta keveset mutatkozott a nyilvánosság előtt. A koronavírust elkapta, de enyhe tünetekkel megúszta a betegséget. Azonban sok mozgásszervi problémával küzdött, saját tiszteletére szervezett platinajubileum ünnepségein is csak korlátozottan tudott résztvenni idén. Nemrég tette át székhelyét a Buckingham-palotából a királyi család nyári rezidenciájára, a skóciai Balmoralba. Itt érte a halál is. Elsőszülött fia, a 73 éves Károly walesi herceg örökli tőle a trónt, aki III. Károly néven fog uralkodni.

Szólj hozzá!

Címkék: király magyarország halál gyász skócia királynő egyesült királyság 2022 Nagy-Britannia II. Erzsébet Winston Churchill Károly herceg ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr9617927253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása