A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.03.29. 21:16 Westminster

Harmadszor is kikosarazták Mayt

brexit-may-latest.jpgHárom a magyar igazság, de úgy tűnik, az angol is. May Brexit-terve újfent elbukott, igaz, kisebb többséggel, mint korábban. A káosz tovább mélyül.

Alighanem nem teszi zsebre Theresa May, hogy minden igyekezete ellenére nem tudja keresztülvinni akaratát a brit parlamenten. Ahogy az várható volt a Brexitről szóló első és második szavazás után, úgy most is nagy többséggel elutasította az Alsóház May Brexit-alkuját, 344 a 286 ellenében. Ezzel együtt a május 22-ig adott határidő is ugrott és a korábbi, április 12-ig szóló határidő lépett életbe. Ha addig nem áll elő London konkrét tervvel a Brexitre vonatkozóan, jön a no-deal kilépés az EU-ból. De pont ez az a forgatókönyv, amit sem a britek, sem az unió tagjai nem akarnak. Donald Tusk április 10-re rendkívüli EU-csúcsot hívott össze, ami mutatja a helyzet súlyosságát. Maga May az újabb kudarc után csalódásának adott hangot és kiemelte, hogy a döntésnek komoly következményei lesznek. Azért is nagy arculcsapás neki ez a mostani elutasítás, mert mindent, amit tudott, igyekezett bevetni a győzelem érdekébe. Belengette, hogy lemond, ha megszavazzák a Brexitet, sőt, még Bercow házelnököt is sikerült kikerülnie azzal, hogy módosított formában nyújtotta be a Brexit-megállapodást szavazásra. Ennek lényege az volt, hogy míg korábban egyben szavaztak a képviselők a távozás mikéntjéről és arról, hogy milyen lesz az unió és az Egyesült Királyság kapcsolata a jövőben, most gyakorlatilag csak a kilépés feltételrendszerét bocsátották szavazásra. Mindhiába.

A döntés következményeként gyakorlatilag két opció maradt terítéken, amennyiben lesz még Brexit: az egyik a hosszútávú haladék (erre van a nagyobb esély), a másik a gyors kilépés megállapodás nélkül (ennek kicsi az esélye, de nem lehetetlen). Amennyiben az első kimenet lesz a befutó és az EU is rábólint április 10-én, az Egyesült Királyság még hosszú hónapokig, vagy akár évekig az EU tagja marad, és biztosan részt vesz a májusi európai parlamenti választásokon. Ez óriási politikai kudarc lenne mind a hazai, mind a nemzetközi közvélemény előtt May és kabinetje számára, nem beszélve a várható extra költségekről. Ugyanakkor a Brexit ellenzői számára fontos győzelmet jelentene, ami akár elvezethet egy második referendumhoz, és ahhoz, hogy visszavonják az 50-es cikkelyt. Ha viszont a második verzió győz (ettől főként az EU-s vezetők és diplomaták tartanak), akkor a no-deal Brexit valósul meg annak minden lehetséges hátulütőjével. Bármelyik megoldás mellett döntenek végül, May karrierjének alighanem vége, és új miniszterelnöke lesz az országnak hamarosan. Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője a "bukott" kormányfő távozását és általános választásokat sürgetett. Kérdés azonban, kapna-e többséget a Labour, ill. hogy Corbynnak sikerülne-e megbirkózni a Brexit gordiuszi csomójával azok után, hogy Maynek beletört a bicskája. Közben a parlament körül Brexit-pártiak ezrei fejezték ki nemtetszésüket, hogy nem sikerül a pozitív döntést tető alá hoznia a képviselőknek. May most abban bízik, hogy negyedszerre is neki tud futni a Brexit-szavazásnak, még az EU által szabott határidő előtt, hátha sikerül legyűrnie a még meglévő különbséget.

1 komment

Címkék: politika eu szavazás parlament munkáspárt egyesült királyság konzervatívok 2019 ekozbenlondonban Tusk Eközbenlondonban Brexit Theresa May no deal Bercow


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4514727187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belzebubo 2019.03.29. 22:18:31

Ha komolyan veszi magát az alsóház, hogy nem akar „no deal“ kilépést, akkor tényleg csak egy új választás lenne a megoldás. Csak ez a toryknak nem biztos, hogy kedvezô lenne
süti beállítások módosítása